Sunday, July 14, 2024 10:18

Cuprins >> Array-uri > Array

Array

Ați rezistat până aici! Foarte bine! Incepand cu Array-uri, putem spune deja că avem cunoștințe foarte elementare de programare C#. Avem încă un drum lung înaintea noastră, dar nu mai suntem n00bs. Știm acum lucrurile fundamentale ale aproape oricărui limbaj de programare și putem scrie programe de bază. Nu foarte utile încă, adevărat, dar aveți răbdare!

Deci, ce sunt aceste Array-uri? Se misca? Mușcă?

Nu, nu chiar. Cea mai de bază definiție a unui array este „o secvență de elemente de același tip“. Ei bine, nu a fost așa de rău, nu? Am avut de a face cu așa ceva și până acum, aproape zilnic!

Deci, să începem cu începutul. Am spus că array-urile (cunoscute și ca „matrice”) sunt secvențe de elemente de același tip. Pentru a vizualiza mai bine acest lucru, priviți următoarea imagine:

array-uri

În acest caz, avem o serie de 5 elemente, care pot fi identificate printr-un index, care începe de la 0 (Amintiți-vă întotdeauna! Array-urile au indecși cu baza 0! Elementele lor pornesc de la indexul 0, nu 1 !!!) și continuă până la 4. Vă puteți imagina această matrice ca o clădire (array-ul în sine), cu 5 apartamente (elementele array-ului) identificate printr-un număr de apartament (indicele).

Toate elementele de matrice trebuie să fie de același tip. Nu putem declara un array care conține un număr întreg ca prim element și un șir de caractere ca al doilea. Dacă vom declara o matrice de tip int, va putea stoca numai valori întregi, și așa mai departe.

Există două tipuri de array-uri: array-uri unidimensionale (numiți și vectori) și array-uri multidimensionale (dintre care cele mai utilizate sunt array-urile bidimensionale, cunoscute și sub numele de matrici).

Deci, cum arată un array, în cele din urmă? Spre surprinderea voastră, nu foarte diferit de ceea ce am învățat anterior, atunci când ne-am ocupat de tipuri de date primitive. Următorul exemplu demonstrează declararea unui array:

Atât! Prin simpla adăugare a două paranteze drepte după tipul variabilei noastre, am spus compilatorului să creeze un array de acest tip. În cazul nostru, am creat o matrice de tip întreg, care, așa cum am afirmat anterior, poate deține doar același tip de elemente – numere întregi.

În lecțiile noastre viitoare, ne vom ocupa în detaliu despre declararea, inițializarea și utilizarea array-urilor.

Conceptele explicate în această lecție sunt prezentate și vizual, ca parte a următorului videoclip:

Tags:

Leave a ReplyFollow the white rabbit