Sunday, March 03, 2024 21:32

Cuprins >> Funcții > Funcții

Funcții

Orice persoană care a dorit vreodată să devină programator a fost la un moment dat descurajată de unul dintre lucrurile care fac programarea atât de grea: complexitatea sa. Ori de câte ori cineva ar vrea să codeze ceva de genul Skype, spre exemplu, în primul rând s-ar simți copleșit de sarcina incredibil de complexă cu care se confruntă. Cu ce să incepi, înainte de toate?!

Ei bine, programarea a devenit atât de complexă în zilele noastre, încât nimeni nu poate programa un program cap-coadă într-o singură suflare. Ceea ce face programarea accesibilă în continuare oamenilor este vechiul concept roman divide et impera (dezbină și cucerește). Conform acestui concept vechi, uriașa problemă cu care ne confruntăm trebuie împărțită în sub-probleme mai mici, care pot fi rezolvate mult mai ușor. Luate separat, este mult mai probabil ca vom fi capabili să le rezolvăm și să ne reamintim ce anume face fiecare parte.

În exemplul nostru, Skype ar putea fi împărțită în câteva sub-părți (numite subrutine), cum ar fi: interfața cu utilizatorul; conectare/deconectare; obținerea și actualizarea listei prieteni; actualizarea prezenței și a statusului; trimiterea și primirea de mesaje; etc, etc. Ulterior, putem mult mai ușor să ne ocupăm de una dintre aceste părți, pe care le putem chiar împărți în și mai multe sub-componente.

Programarea ne oferă două concepte foarte utile în această privință: funcții și metode. Ce sunt ele? La conceptul cel mai de bază, metodele și funcțiile sunt doar o parte de bază a programului, care au fost create pentru a efectua o singură sarcină, specifică. Diferența dintre metode și funcții, după cum vom vedea mai târziu, este că ambele efectuează o anumită sarcină, dar spre deosebire de metode, funcțiile retunează și un rezultat pe baza sarcinii efectuate.

Metodele și funcțiile sunt „părți funcționale“ ale programelor, acesta este locul unde are loc „adevărata muncă“. Acesta este motivul pentru care ele sunt de asemenea numite „unități de bază“ ale unui program. Chiar fără să știți, ați folosit o metodă într-o mulțime din exemple noastre anterioare, metoda numita Main.

Acesta este un exemplu al unei simple metode:

Cuvântul cheie void spune compilatorului că acest bloc de cod este o metodă, nu o funcție. Un alt lucru care ne indică faptul că aceasta este o metodă și nu o funcție, este că acesta nu utilizează cuvântul cheie return. Funcțiile TREBUIE să utilizeze cuvântul cheie return cel puțin o dată în interiorul corpului lor (zona delimitată de acolade, cunoscută și sub numele de „bloc“). Acesta este un exemplu de funcție:

Deoarece declarația noastră începe cu cuvântul cheie int, acest lucru ne spune trei lucruri: 1. Aceasta nu este o metodă (returnează o valoare), ci o funcție 2. tipul funcției noastre este de tip int, ceea ce înseamnă că funcția trebuie să returneze o valoare întreagă 3. funcţia noastră trebuie să utilizeze cuvântul cheie return cel puțin o dată.

Există o mulțime de alte lucruri despre metode și funcții, despre care vom învăța în următoarele lecții. Chiar dacă această lecție pare complicată și nu ați înțeles multe din ea, nu vă faceți griji. Lucrurile vor deveni mai clare odată ce vom începe disecarea lor în explicații mai detaliate.

Conceptele explicate în această lecție sunt prezentate și vizual, ca parte a următorului videoclip:

Tags: ,

Leave a ReplyFollow the white rabbit