Tuesday, March 19, 2024 09:10

Cuprins >> Introducere > Variabila de tip int

Variabila de tip int

O variabilă este un nume pe care compilatorul îl atribuie uneia sau mai multor locații de memorie. Atunci când declarați o variabilă într-un program, trebuie să specificați tipul și numele acesteia. Tipul unei variabile specifică tipul de valori pe care variabila le poate stoca și setul de operații pe care programul le poate executa asupra acestora. Pentru tipul de variabilă int, compilatorul C# alocă de obicei 32 de biți (4 octeți). Tipul de variabilă int poate stoca valori cuprinse între -2.147.483.648 și 2.147.483.647. Următoarea imagine ilustrează modul în care variabila int este reprezentată în C#:

variabila de tip int

 

Variabilele de tip int pot păstra ca valori doar numere întregi. Ele nu au o parte fracționară, cum ar fi numere reale (reprezentate în virgulă mobilă). Dacă atribuiți unei variabile int o valoare în afara intervalului cuprins între -2.147.483.648 și 2.147.483.647, veți primi ceea ce programatorii numesc overflow (depășire), iar valoarea atribuită va fi greșită.

Conceptele explicate în această lecție sunt prezentate și vizual, ca parte a următorului videoclip:

EXERCIȚII
1. Declarați două variabile de tip int. Atribuiți-le valorile 5, respectiv 10. Schimbați-le valorile intre ele și afișați-le.

Soluție

Folosiți o a treia variabilă pentru a stoca temporar valoarea unei variabile:

Pentru a schimba variabile int, alte soluții există, ce nu implică o a treia variabilă. De exemplu, dacă avem două variabile, a și b:

Puteți folosi și algoritmul de inlocuire XOR pentru schimbat valori de tip int: http://en.wikipedia.org/wiki/XOR_swap_algorithm.

2. Câmpul gravitațional al Lunii este aproximativ 17% din cel al Pământului. Scrieți un program care calculează greutatea unui om pe Lună, în funcție de greutatea de pe Pământ.

Soluție


Instrucțiuni: Citiți numărul de la consolă, inmulțiți-l cu 0,17 și afișați-l.

3. Scrieți un program care acceptă un număr din patru cifre în formatul abcd (ex. 2011) și efectuează următoarele acțiuni:
– Calculează suma cifrelor (în exemplul nostru, 2+0+1+1 = 4).
– Afișează la consolă numărul în ordine inversată: dcba (în exemplul nostru, 1102).
– Pune ultima cifră pe prima poziție: dabc (în exemplul nostru, 1201).
– Schimbă a doua cu a treia cifră: acbd (în exemplul nostru, 2101)..

Soluție


Instrucțiuni: Pentru a obține cifrele individuale ale numărului, puteți împărți la 10. Folosiți restul împărțirii la 10 de 4 ori.

Tags: , ,

Leave a Reply



Follow the white rabbit