Sunday, July 14, 2024 10:05

Cuprins >> Șiruri De Caractere Și Procesarea De Text > Concatenarea

Concatenarea

De vreme ce cunoaștem deja fundamentele despre șiruri de caractere și structura lor, este timpul să învățăm despre diferitele operațiuni pe care le putem efectua asupra acestora. Cea mai simplă dintre aceste operații este concatenarea sau îmbinarea a două sau mai multor șiruri de caractere împreună și obținerea unui nou șir ca rezultat.

Am făcut deja acest lucru de câteva ori, folosind operatorii + și +=. Exemplu:

O altă modalitate de a concatena două șiruri de caractere este utilizarea metodei Concat():

Ambele metode de mai sus produc același rezultat.

Trebuie să știți că Concat() nu aplică nicio acțiune asupra string-urilor inițiale. În schimb, returnează un nou șir de caractere, ca rezultat. Aceasta este o greșeală obișnuită întâmpinată de mulți programatori începători:

Ei cred că metoda va adăuga al doilea șir de caractere la primul, dar în schimb, nu se va întâmpla nimic. Acest lucru se datorează faptului că metoda doar va returna un nou string care va păstra valoarea concatenată a celor două șiruri originale, dar deoarece această valoare returnată nu este atribuită nimănui, ea va fi pur și simplu pierdută.

Probabil că deja știți, dar voi aminti din nou: concatenarea ne permite să unim mai multe tipuri de date. De exemplu:

În acest caz, variabila int va fi mai întâi convertită într-un șir de caractere și apoi concatenată la restul string-ului. După cum am explicat deja, acest lucru poate duce la erori de genul:

Programatorii începători s-ar aștepta ca operația doi + trei să fie evaluată ca suma aritmetică între valorile celor două variabile int. Cu toate acestea, așa cum am învățat în lecția precendența operatorilor, operatorul de concatenare are o prioritate mai mare decât adunarea matematică. Acest lucru înseamnă că mai intâi se va efectua concatenarea, nu adunarea. Acest lucru înseamnă că primul lucru care se va întâmpla va fi concatenarea șirului „Suma lui 2 + 3 este egală cu ” cu valoarea variabilei doi, care va rezulta tot într-un șir de caractere, care va fi mai apoi concatenat cu valoarea variabilei trei. Aceasta înseamnă că vom obține acest rezultat:

în loc de 5, așa cum ne-am fi așteptat.

Tags: ,

Leave a ReplyFollow the white rabbit