Sunday, June 23, 2024 20:50

Cuprins >> Șiruri De Caractere Și Procesarea De Text > Eliminarea caracterelor inutile

Eliminarea caracterelor inutile

Uneori, mai ales atunci când lucrați cu date de validare cum ar fi formularele de înregistrare, doriți să scăpați de orice caractere „parazite”, sau ceea ce programatorii numesc spații albe (white spaces). Spațiile albe sunt caractere care nu pot fi observate la prima vedere, cum ar fi tab, spațiul sau caracterul linie nouă. Aceste caractere există de obicei la începutul sau sfârșitul șirurilor de caractere și au o reprezentare atunci când sunt văzute în interiorul codului. Dacă vă aduceți aminte de lecția despre secvențele escape, am explicat acolo că unele caractere nu pot fi reprezentate direct într-un string și trebuie să utilizați caractere speciale pentru a le reprezenta în cod. Unele dintre aceste secvențe escape nu sunt uneori direct observabile în interfața de utilizator, dar din moment ce există în cod, pot crea probleme atunci când lucrează cu respectivele șiruri de caractere. De exemplu, dacă ați cere utilizatorilor voștri să introducă adresa de e-mail și ar apăsa Enter după introducerea contului de e-mail, caracterul Enter nu va fi vizibil în interfața grafică a aplicației voastre, dar va fi reprezentat de una sau mai multe secvențe escape la sfârșitul șirului. Nu este o idee bună să încercați să stocați sau să utilizați adresa e-mail care conține secvențe escape la sfârșitul său.

Deci, uneori, trebuie să eliminăm caractere suplimentare la începutul sau sfârșitul șirurilor, iar procesul de a face acest lucru se numește tăiere (trimming) și poate fi realizat folosind funcția Trim(). Să luăm în considerare un exemplu:

Dacă încercăm să tipărim variabila adresa, vom obține un tab, o adresă de e-mail, un spațiu și un alt tab, urmate de două linii noi. Putem corecta cu ușurință acest lucru prin tăierea șirului nostru:

Acum, dacă încercăm să tipărim din nou conținutul variabilei, vom primi doar adresa de e-mail, fără caractere ciudate la începutul sau sfârșitul acesteia.

De asemenea, putem efectua o tăiere multiplă, specificând un array de caractere pe care dorim să le eliminăm:

În plus, dacă doriți să eliminați spațiile albe doar la începutul sau la sfârșitul șirului de caractere, puteți în schimb utiliza funcțiile TrimStart() și TrimEnd().

În cele din urmă, o a treia metodă de a elimina o parte din șirul vostru, care nu e neapărat să conțină spații albe, puteți utiliza funcția Remove(). Elimină o serie de caractere pornind de la un anumit index de decalare, opțional urmat de un număr de caractere de eliminat. Exemplu:

Acesta este rezultatul:

Funcția C# Remove

În primul caz, am specificat numai parametrul index, care a eliminat tot textul care a urmat după respectivul index. În a doua implementare, am specificat și un număr de caractere, care a indicat câte caractere dorim să eliminăm de la indexul de pornire. Ca și în cazul multor alte funcții de string, deoarece Remove() acceptă argumente numerice pentru index, o putem folosi împreună cu funcții precum IndexOf(), LastIndexOf(), etc, care furnizează indexuri numerice ale caracterelor căutate.

Tags: , , , , ,

Leave a ReplyFollow the white rabbit