Sunday, March 03, 2024 23:19

Cuprins >> Structuri De Date > Array List

Array List

ArrayList este un array dinamic. Asta înseamnă că un ArrayList poate avea orice număr de obiecte, de orice tip. Această structură de date a fost inițial concepută pentru a simplifica procesele de adăugare a elementelor noi într-un array. Sub capotă, un ArrayList este un array a cărui mărime este dublată de fiecare dată când spațiul disponibil se termină. Dublarea dimensiunii aray-ului intern este o strategie foarte eficientă, care reduce numărul de copieri de elemente pe termen lung. Nu voi descrie acest proces aici. Această structură de date este foarte simplu de utilizat:

Dezavantajul structurii de date ArrayList este că trebuie să convertiți valorile preluate înapoi în tipul original:

ArrayList are următoarele metode importante:

Add() – Adaugă un element obiect nou la sfârșitul listei. Putem continua adăugarea elementelor în colecție până când memoria se va termina. Exemplu:

AddRange() – putem folosi această metodă pentru a combina două ArrayList. Pe plan intern, AddRange() utilizează metodele Array.Copy() sau CopyTo(), care au o performanță mai bună decât unele bucle. Iată cum o folosim:

Clear() – Puteți apela metoda instanță Clear() în ArrayList. Pe plan intern, aceasta apelează metoda Array.Clear(), pe care am explicat-o în lecția anterioară. Exemplu:

Sort(), Reverse() – aceste metode fac exact ceea ce spune numele lor: sortează un ArrayList sau inversează ordinea elementelor sale. Exemplu:

Insert(), RemoveAt(), RemoveRange() – metode folosite pentru a adăuga sau elimina elemente dintr-un ArrayList. Remove() utilizează un index numeric pentru a specifica elementul pe care doriți să îl stergeți. RemoveRange() specifică un index de pornire din care ar trebui să înceapă eliminarea elementelor, și un alt parametru numeric pentru a specifica câte elemente vor fi eliminate. Exemplu:

Cea mai importantă proprietate a ArrayLists este Count:

Count – returnează numărul de elemente dintr-un ArrayList.

ArrayList este o colecție pe care este cel mai bine să o evitați. Dar este adesea folosit în programe vechi – deci trebuie să fie încă suportat. Versiunile mai noi .NET Framework oferă colecții mai bune, cum ar fi Listele, despre care vom învăța în viitor.

Tags: , ,

Leave a ReplyFollow the white rabbit