Sunday, March 03, 2024 21:42

Cuprins >> Structuri De Date > Dicționar Sortat

Dicționar Sortat

Dicționarul sortat este o structură de date normală de tip Dicționar, dar cu cheile sale ordonate. Desigur, este evident că având elementele sortate, această structură de date va fi ușor mai lentă decât un Dicționar normal, dar oferă avantajul de a face o căutare sortată în memorie foarte ușoară.

Pentru a înțelege mai bine modul în care funcționează un Dicționar Sortat, să creăm un cod în care să adăugăm câteva elemente în ordine aleatorie, iar apoi vom căuta câteva dintre cheile elementelor sale:

Rezultatul afisat va arata astfel:

În codul de mai sus, am folosit metoda TryGetValue(), care ne-a scutit să folosim încă o instrucțiune, verificând mai întâi dacă există cheia și apoi atribuindu-i valoarea variabilei v, când acest element a fost găsit. În cele din urmă, am folosit o buclă foreach pentru a itera prin elementele dicționarului sortat.

Rețineți că performanța Dicționarului Sortat se degradează rapid atunci când începem să adăugăm o mulțime de elemente.

Rețineți și că există de asemenea o colecție numită SortedList în domeniul de definiție System.Collections.Generic. Aceasta oferă în esență aceeași funcționalitate ca și SortedDictionary, dar cu o implementare internă diferită. SortedList are caracteristici de performanță diferite, în special atunci când inserați sau eliminați elemente din colecție.

Tags: ,

Leave a ReplyFollow the white rabbit