Iterarea elementelor unui array înseamnă, în principiu, modul prin care accesăm elementele unui array intr-un mod automat. Primul tip de buclă pe care îl vom exemplifia este bucla For.
Este întotdeauna o bună practică să utilizați o buclă For de fiecare dată când aveți de a face cu un array, listă, sau orice altă structură cu indici. Să presupunem că aveți un array de șase elemente, și doriți ca acestea să afișeze toate. Ca incepatori, probabil ați proceda așa:
1 2 3 4 5 6 7 8 |
int[] array = new int[] { 1, 2, 3, 4, 5, 6 }; Console.WriteLine(array[0]); Console.WriteLine(array[1]); Console.WriteLine(array[2]); Console.WriteLine(array[3]); Console.WriteLine(array[4]); Console.WriteLine(array[5]); //nu pot repeta de îndeajuns de multe ori: array-urile au indecșii începând de la 0, nu 1! |
și, într-adevăr, veți atinge scopul dorit. Dar dacă array-ul ar avea 1000 de elemente?! Mă îndoiesc că veți scrie un roman de Console.WriteLine(). Deci, ce putem face?
Ei bine, am învățat despre bucle , acele prietene mici și urâte ale noastre, folosite atunci când avem nevoie pentru să executăm o bucată de cod de mai multe ori în mod automat. Deci, cum ar fi să le folosim în combinație cu array-ul nostru?
1 2 3 4 5 6 |
int[] array = new int[] { 1, 2, 3, 4, 5, 6 }; for (int index = 0; index < array.Length; index++) { Console.WriteLine(array[index]); } |
Ei, ca să vezi! Codul de mai sus va produce această ieșire:
Et voila! Uite cum ratăm șansa bestsellerului nostru de Console.WriteLine()! 🙁 Am realizat totul în doar 3 linii…
Deci, analizând codul de mai sus, înțelegem că: am declarat un array de 6 elemente, apoi am folosit o buclă For pentru a itera prin elementele sale, folosind o variabilă de tip întreg numită index (o putem numi oricum dorim, dar din moment ce am folosit-o pentru a accesa un array pe baza indicilor acestuia, este logic să numim variabila noastră „index“. Unii programatori – inclusiv eu – duc această convenție un pas mai departe și scurtează „index“, numind variabila de control simplu „i”).
Un alt mod de iterare prin elementele unui array este prin utilizarea buclei Foreach. Acesta este modul în care o facem:
1 2 3 4 5 6 |
int[] array = new int[] { 1, 2, 3, 4, 5, 6 }; foreach (int index in array) { Console.WriteLine(index); } |
Codul de mai sus produce exact același rezultat ca și prima noastră buclă.
Singura diferență dintre ele este faptul că bucla For oferă mai mult control asupra iterației, putem itera în sus, în jos, putem porni de la un anumit indice sau opri la altul, reitera cu orice pas dorim (la fiecare două elemente, de exemplu) etc. Folosind bucla Foreach, implicit, va afișa toate elementele, pornind de la 0.
Conceptele explicate în această lecție sunt prezentate și vizual, ca parte a următorului videoclip:
Tags: accesarea elementelor unui array, arrays, Bucle, iterarea elementelor unui array