Tuesday, February 27, 2024 03:50

Cuprins >> Introducere > Bucla While

Bucla While

Buclele sunt un tip special de instrucțiuni care repetă o bucată de cod de un număr specific de ori sau până când o anumită condiție devine adevărată. Există și bucle ce nu își încheie niciodată execuția, denumite bucle infinite , iar acestea sunt mai degrabă erori decât cod util. Există 4 tipuri de instrucțiuni repetitive: bucla for, bucla foreach, bucla while și do-while.

Cea mai simplă este bucla While. Codul său arată astfel:

În codul de mai sus, condiția este orice expresie care returnează o valoare de tip boolean (adevărat sau fals), și determină cât timp se execută bucla. Instrucțiunile sunt bucata de cod care va fi executată din nou și din nou, cât timp condiția buclei este adevărată. O buclă While evaluează practic starea buclei. În cazul în care condiția este adevărată, instrucțiunile se execută. Când ultima instrucțiune este executată, starea buclei este evaluată din nou, iar procesul se repetă până când condiția este evaluată ca fiind falsă, caz în care execuția continuă cu codul ce urmează după corpul buclei.

Buclele se executa extrem de rapid, și pot fi FOARTE consumatoare de putere de procesare a procesorului, prin urmare, nu abuzați de ele. Buclele nu își pot executa instrucțiunile niciodată, în cazul în care condiția lor nu este niciodată evaluată ca adevărată, sau se pot executa la nesfârșit, în cazul în care condiția nu e niciodată falsă. Observați că în timp ce bucla se execută, programul poate să înceteze să mai răspundă la interacțiunea cu utilizatorul (procesorul este prea ocupat executând instrucțiunile buclei, pentru a procesa orice altă intrare, cum ar fi clicurile mouse-ului sau apăsări de taste).

Următorul exemplu demonstrează utilizarea unei bucle While:

Rezultatul este acesta:

bucla while

Conceptele explicate în această lecție sunt prezentate și vizual, ca parte a următorului videoclip:

Tags: ,

Leave a ReplyFollow the white rabbit