Mai devreme sau mai târziu, veți avea nevoie de comentarii în programele dvs. C# (și în orice alt limbaj de programare, de fapt). Asta fără nici o îndoială. Trebuie să deveniți obișnuiți să utilizați comentarii în programele ce le veți crea, care explică procesele pe care software-ul le execută. Acest lucru înseamnă, pe scurt, mesaje către dumneavoastră înșivă (și către alți programatori), care vă vor ajuta să vă reamintiți și să înțelegeți în viitor, scopul pentru care a fost scris programul și ce și cum anume fac diverse părți constituente ale sale. Cu cât programele voastre vor deveni mai complexe, cu atât mai greu va fi să vă reamintiți ce anume trebuie sa îndeplinească fiecare instrucțiune a programului. Pentru că unele programe pot avea sute sau chiar mii de linii de cod, nu veți fi capabili să vă reamintiți ce face fiecare instrucțiune.
Există două moduri de a introduce comentarii într-un program C#. Prima dintre ele, cea mai populară, este de a plasa două caractere backslash, ca în exemplul următor:
Atunci când compilatorul va ajunge la cele două caractere backslash, acesta va ignora textul care urmează până la sfârșitul respectivei linii. Iată un exemplu de utilizare a comentariilor în interiorul programelor dumneavoastră:
Citirea codului de mai sus face foarte ușoară pentru dvs. nu numai aflarea informațiilor relevante despre programul în sine și creatorul său, dar de asemenea și despre ce face fiecare instrucțiune.
A doua modalitate de a insera un comentariu este de a comenta un întreg bloc de cod, după cum urmează:
În acest caz, atunci când compilatorul întâlnește simbolurile /*, va ignora tot textul care urmează până la simbolurile de închidere ale respectivului bloc comentat, */. Folosirea acestui tip de comentariu face ușoară comentarea rapidă de părți întregi ale programului nostru, în scopuri de testare sau de depanare, de exemplu.
Ca regulă generală, mai bine prea multe comentarii decât fără comentarii. Și nu contează cât de siguri sunteți că „Ha! Imposibil să uit ce am vrut să fac aici!”, credeți-mă, o veți face!
Conceptele explicate în această lecție sunt prezentate și vizual, ca parte a următorului videoclip::
Tags: C#