Sunday, July 14, 2024 10:32

Cuprins >> Introducere > Instrucțiunile If imbricate

Instrucțiunile If imbricate

Uneori în programele dumneavoastră, va trebui să efectuați controale în interiorul altor controale. Aceste tipuri de prelucrare condițională sunt numite declarații If (sau If-Else) imbricate.

Mai pe înțeles, imbricarea este procesul de plasare a unui concept în interiorul altui concept. În cazul nostru, plasăm o declarație condițională în interiorul unei alte declarații condiționale. Singurul lucru asupra căruia trebuie să fiți atenți este faptul că fiecare clauză Else corespunde celei mai apropiate clauze If anterioare. În cazul în care veți folosi procesarea condițională imbricată, ar trebui să folosiți întotdeauna blocuri de cod pentru corpul instrucțiunilor, deoarece instrucțiunile condiționale imbricate pot fi dificil de înțeles. Iată un exemplu de instrucțiuni If imbricate:

Ieșirea urmează:

instructiunile if imbricate

Conceptele explicate în această lecție sunt prezentate și vizual, ca parte a următorului videoclip:

 

EXERCIȚII
1. Scrieți un program care găsește cel mai mare număr din trei numere întregi, folosind instrucțiuni if imbricate.

Soluție


Instrucțiuni: Folosiți intrucțiuni if imbricate, verificând mai întâi primele două numere, apoi verificând pe cel mai mare dintre ele cu al treilea număr.

2. Sortați 3 numere reale în ordine descrescătoare. Folosiți instrcțiuni if imbricate.

Soluție


Instrucțiuni: Mai întâi, găsiți cel mai mic dintre cele trei numere și înlocuiți-l cu primul. Apoi verificați dacă al doilea este mai mare decât al treilea număr, și dacă da, schimbați-le și pe acestea.
O altă metodă este să verificați toate ordinile posibile ale numerelor, cu o serie de verificări if-else: a≤b≤c, a≤c≤b, b≤a≤c, b≤c≤a, c≤a≤b șic≤b≤a.
O soluție mai complicată și mai generală este plasarea numerelor într-un array și folosirea metodei Array.Sort(...).

3. Scrieți un program care găsește cel mai mare numar din cinci numere date.

Soluție


Instrucțiuni: Folosiți instrucțiuni if imbricate.

Tags: , , , , ,

Leave a ReplyFollow the white rabbit