Thursday, April 25, 2024 22:07

Cuprins >> Prima Aplicație Practică > Etapa de cercetare a unei aplicații

Etapa de cercetare a unei aplicații

Al doilea pas în procesul de elaborare a unei aplicații este faza de cercetare. Explicam în lecțiile anterioare că există câțiva pași pentru a construi aplicațiile în mod corect și că săritul direct la tastatură nu este o idee bună. După ce în ultima lecție am terminat etapa de planificare a ceea ce vrem să construim, cum am vrea să arate și cum ar trebui să funcționeze, acum este timpul să cercetăm subiecte legate de aceste idei, pentru a face mai ușoară întreaga etapă de implementare. Nu numai că putem citi despre subiecte cu care nu suntem încă familiarizați sau cu care nu suntem suficient de confortabili, dar putem de asemenea să aflăm dacă anumite lucruri pe care urmează să le programăm nu au fost deja făcute de alții. Spuneam că nu ar trebui să confundați acest pas cu alcătuirea unei liste uriașe de linkuri de site-uri de unde puteți copia coduri ce nu aveți nicio idee despre ceea ce fac sau cum fac. Acest pas este pentru a înțelege conceptele cu care lucrăm, de a le cerceta, de a le înțelege și de a ne familiariza cu ele, și numai atunci, căutând lucruri deja dezvoltate, pe care le-am putea folosi în proiectele noastre.

Acest pas este compus aproape în întregime din abilitățile de căutare pe Google. Dacă ați dezvoltat un puternic fler de căutare și filtrare cu Google, această fază ar trebui să fie foarte ușoară.

Pentru primul modul al aplicației noastre, partea de autentificare, am spus că voi folosi o soluție de stocare cu baze de date, pentru a ne familiariza cu o astfel de soluție pentru stocarea datelor. Există mai multe tipuri de baze de date, mai multe limbaje pentru a interacționa cu ele și mai multe framework-uri care implementează modalități de utilizare a acestor limbaje, dar noi vom învăța doar despre SQL, sau Structured Query Language (deoarece este foarte popular), cu SQL Server și SQL Server Management Studio (SSMS), care sunt programe ce ne permit să stocăm și să folosim date. Există tone de tutoriale și articole legate de aceste subiecte, unele mai bune, unele nu atât de prietenoase cu începătorii. În orice caz, am selectat două videoclipuri YouTube pentru demonstrarea practică a modului în care putem stoca, prelua și utiliza datele într-o bază de date (din păcate sunt în limba engleză, neexistând multe clip-uri pe aceste subiecte traduse în limba română):

https://www.youtube.com/watch?v=O9R0k7PIPac
https://www.youtube.com/watch?v=Et2khGnrIqc

Cu toate acestea, scopul acestui site nu este de a învăța despre SQL, așa că voi face o explicație detaliată, practică, pas cu pas, a procesului de construire a modulului de autentificare, dar nu voi învăța despre sintaxa SQL și alte chestii de genul acesta. Dacă doriți să aflați mai multe despre el, va trebui să cercetați și să citiți singuri.

Următorul lucru despre care trebuie să ne documentăm este acela de a face un control de tip calendar, de la zero. Trebuie să citim despre ce este un control, cum implementăm controalele în WPF/XAML și nu în cele din urmă, cum dezvoltăm un calendar de la zero, atât ca design, cât și ca funcționalitate. Și, credeți-mă, chiar dacă logica din spatele funcționalității unui calendar ar putea părea trivială, nu este deloc. Deși scris în Visual Basic.NET folosind WinForms, deși destul de vechi și neutilizând cele mai bune modele de design, am scris cândva un control de tip calendar, spre începutul întâlnirii mele cu platforma de dezvoltare .NET. Se baza pe un tutorial mai vechi, care avea multe bug-uri și afișa doar luna curentă, fără a oferi posibilitatea de navigare la alte luni/ani, dar l-am îmbunătățit destul de mult. Puteți citi despre eforturile mele legate de acest subiect în acest forum, și puteți citi tutorialul pe care l-am scris aici.

Apoi, avem un modul care se ocupă cu citirea și scrierea în fișiere text. Din nou, acest lucru este foarte documentat pe web, cu multe tutoriale excelent scrise. Am selectat aceste linkuri:

https://www.dotnetperls.com/file-readalltext
https://www.dotnetperls.com/file-readlines
https://www.dotnetperls.com/streamwriter
https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/api/system.io.file.writealltext?view=netframework-4.7.2

De asemenea, avem de-a face și cu stocarea preferințelor opțiunilor programului în Regiștri, despre care putem citi aici:

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Registry

și cum implementăm acest lucru folosind C# aici:

https://www.codeproject.com/Articles/3389/Read-write-and-delete-from-registry-with-C
https://www.codeproject.com/Articles/4808/All-you-wanted-to-know-about-the-Registry-with-C-P

Tot legat de scrierea fișierelor text și de modulul Opțiuni, am spus că vom permite utilizatorilor să selecteze calea în care doresc să stocheze intrările de jurnal. Pentru aceasta, trebuie să aflăm cum să deschidem un dialog de selectare a dosarelor windows. Primul rezultat în Google este un link către o pagină StackOverflow (stackoverflow.com este un forum uriaș unde puteți găsi răspunsuri la întrebări legate de programare) care oferă și exemple:

https://stackoverflow.com/questions/11767/browse-for-a-directory-in-c-sharp

Toate celelalte subiecte ar trebui să vă fie cunoscute cât de cât, pentru că am discutat despre ele în mod detaliat aici, în lecțiile anterioare. În următoarea lecție, vom crea interfața grafică a programului nostru.

Tags: , ,

2 Responses to “Etapa de cercetare a unei aplicații”

  1. Marius spune:

    Foarte tare acest site 🙂 ! Nu știu Cum de nu l-am descoperit mai demult!
    Nu știu cât de mult feedback primești despre asta, dar te asigur ca faci o treaba excelenta!
    Keep up the good work !

    • rusoaica spune:

      Primesc uneori și feedback, destul de rar, ce-i drept. Totuși, știu că este de folos anumitor persoane, iar asta e îndeajuns pentru mine.
      Mulțumesc! 🙂

Leave a Reply



Follow the white rabbit