Tuesday, June 25, 2024 22:50

Cuprins >> Interfață Grafică Cu Utilizatorul > WPF

WPF

În trecut, în zilele de aur ale programării preistorice (~ anii ’80), programatorii scriau programe care afișau doar text. Imaginile grafice erau rare și urâte, iar majoritatea programelor de calculator erau cat se poate de simple. Iată o captură de ecran a Lotus 123, un program de calcul tabelar utilizat pentru job-uri financiare, foarte utilizat în anii ’80:

 

Până în acest moment, toate lecțiile pe care le-am predat au fost exemplificate folosind aceeași interfața linie de comandă (CLI). Este timpul să începem să învățăm despre interfețele grafice cu utilizatorul (GUI) și modul în care interacționăm cu programele grafice. Visual C# oferă două alternative pentru dezvoltarea de programe grafice: Windows Forms (WinForms) și Windows Presentation Foundation (WPF).

WinForms este o tehnologie foarte veche, care nu mai este menținută sau actualizată de către Microsoft în prezent, și care este prezentă doar pentru că încă există tone de aplicații dezvoltate cu ajutorul ei, care necesită întreținere, depanare, etc. Partea bună a WinForms este aceea că este destul de ușor de utilizat. Dezavantajul este acela că este o tehnologie veche, abandonată, și nu oferă multe posibilități pentru o interfață utilizator bogată.

WPF este un instrument puternic pentru crearea de aplicații, cu abilitatea de a crea o interfață utilizator foarte personalizabilă. Acesta se bazează pe DirectX și utilizează XAML – un limbaj de markup similar XML, pentru definirea, personalizarea și reglarea fină a interfețelor de utilizator. Există multe avantaje pentru WPF în comparație cu WinForms, dar acestea nu fac obiectul acestei lecții. Principalul dezavantaj al WPF și XAML este că există o curbă destul de abruptă de învățare dacă vreți să le stăpâniți ca începători, sau ca utilizatori provenind din dezvoltarea WinForms. Vestea bună este că dacă nu sunteți un grafician și nu vă pasă foarte mult de interfețe utilizator foarte sofisticate, totul va fi destul de ușor.

Atât WPF cât și WinForms sunt tehnologii de programare bazate pe evenimente. După cum vom vedea în lecțiile ulterioare ale acestui capitol, GUI-urile sunt compuse din controale care au proprietăți, metode și evenimente. Vom trece prin procesul de învățare a cunoștințelor de bază despre controalele WPF, proiectarea primei GUI și implementarea acesteia în primul nostru program grafic.

Tags: , , , ,

Leave a ReplyFollow the white rabbit