Sunday, June 23, 2024 22:01

Cuprins >> Introducere > Cuvântul cheie var

Cuvântul cheie var

În lecțiile anterioare, am spus că atunci când declarăm o variabilă, trebuie să indicăm compilatorului tipul variabilei și numele acesteia. Acest tip de variabile sunt numite variabile cu tip explicit (explicitly typed variables):

Cu toate astea, acest lucru nu este pe deplin adevărat.

Versiunea C# 3.0 a introdus cuvântul cheie var, care permite programatorilor să declare variabile locale fără a specifica în mod explicit un tip de date:

În acest caz, compilatorul va deduce tipul de date al variabilei din valoarea însăși sau din expresia din partea dreaptă a operatorului de atribuire. În exemplul de mai sus, var va fi compilat ca int.

Variabilele cu tip implicit trebuie să aibă o valoare atribuită atunci când sunt declarate (trebuie inițializate), sau compilatorul va genera o eroare:

Spre deosebire de variabilele cu tip explicit, nu putem declara mai multe variabile cu tip implicit în aceeași declarație:

Variabilele cu tip implicit nu pot fi utilizate ca metode și parametri de funcții:

În cele din urmă, deși var poate stoca orice fel de variabilă, acesta nu este scopul pentru care a fost construit. Utilizarea cuvântului cheie var trebuie rezervată numai pentru cazurile când tipul variabilei este necunoscut, cum ar fi atunci când avem de-a face cu obiecte anonime, despre care vom afla mai târziu.

Tags: , , , , , ,

Leave a ReplyFollow the white rabbit