Thursday, March 28, 2024 18:50

Cuprins >> Introducere > Numere hexazecimale

Numere hexazecimale

La fel ca reprezentarea binară, despre care am discutat în lecția anterioară, notația hexazecimală este doar o altă formă de reprezentare a numerelor. Deci, numerele hexazecimale, la baza lor, sunt numere normale, reprezentate în baza 16, în loc de baza 10, ca în cazul numerele zecimale. Ceea ce înseamnă că un număr hexazecimal are 16 valori, începând de la 0 până la 9, dar pentru că nu putem număra următoarea cifră ca 10, care nu este o reprezentare dintr-o singură cifră, continuăm să folosim litere, începând de la A și terminându-se cu F.

Pe baza lecției anterioare, același principiu se aplică și cazul înumărării în hexazecimal:

numararea in hexazecimal

Prin urmare, ori de câte ori ajungem la 9 în zecimal, adăugăm o unitate pe următoarea magnitudine superioară (zeci) și resetăm unitățile la 0. În hexazecimal, continuăm cu literele A, B, C, D și F. Numai când atingem litera F suntem în aceeași situație ca și în zecimal când ajungem la 9 și trebuie să adăugăm o unitate la magnitudine superioară următoare. Deci, după litera F în hexazecimal, adăugăm o unitate pe următoarea magnitudine mai mare și resetăm din nou unitățile la 0, adică 10. Dar, rețineți, 10 în hexazecimal nu este același lucru cu 10 în zecimal. 10 în hexazecimal este a 17-a valoare, începând de la 0, în timp ce în zecimal, este a 10-a.

Pentru a putea calcula orice număr hexazecimal, trebuie să împărțiți în mod constant numărul la 16 și să luați resturile în ordine inversă, de la ultimul la primul, la fel cum am făcut pentru calcularea numerelor binare. Singura diferență este faptul că ori de câte ori avem un rest mai mare de 9, trebuie să ne amintim că folosim valori hexazecimale și putem converti cele două cifre ale restului în notația lor hexazecimală, cu o singură cifră:

Cu alte cuvinte, împărțim 7562 la 16 și obținem 472, rest 10. Apoi, împărțim în continuare 472 la 16, păstrând restul, și așa mai departe. La sfârșit, când nu mai putem împărți la 16, luăm resturile în ordinea opusă, de la capăt la sfârșit, și ori de câte ori întâlnim resturi mai mari de 9, le convertim în notația hexazecimală (13 în zecimal este D în hexazecimal, 10 în zecimal este A în hexazecimal, etc).

Pentru a calcula un număr zecimal dintr-un număr hexazecimal, trebuie să ne amintim că fiecare cifră hexazecimală reprezintă o valoare care trebuie înmulțită cu o putere a lui 16. Exemplu:

Prin urmare, putem calcula reprezentarea zecimală a unui număr hexazecimal, cum ar fi 1A2F, astfel:

În C# și în multe alte limbaje, valorile hexazecimale sunt prefixate cu o parte 0x, astfel încât oamenii să poată înțelege că este o valoare hexazecimală și nu una zecimală. Asta înseamnă că 1A2F hexazecimal va fi reprezentat în C# ca 0x1A2F.

Tags: , , ,

Leave a Reply



Follow the white rabbit