Tuesday, April 16, 2024 03:43

Cuprins >> Obiecte > Programarea orientată pe obiecte

Programarea orientată pe obiecte

Programarea orientată pe obiecte (OOP – Object Oriented Programming) este o paradigmă de programare care utilizează obiecte și interacțiunile lor pentru a construi programe de calculator.

Prin acest concept, programarea încearcă să simuleze lumea reală. În lumea reală, putem avea obiecte ca o mașină, o portocală sau un câine. În programarea orientată obiect, putem avea de asemenea exact aceleași obiecte, definite de clase. Deocamdată nu voi intra în detalii despre obiectivele și avantajele OOP, sau despre explicarea detaliilor principiilor ce construiesc ierarhiilor de clase și obiecte. Vreau doar să menționez că tehnicile de programare ale OOP includ adesea încapsularea, abstractizarea, polimorfismul și moștenirea. Aceste tehnici sunt în afara scopului lecției actuale și le voi explica mai târziu. Acum mă voi concentra doar pe obiecte ca pe un concept de bază în OOP.

Mulți programatori care vin din limbaje de programare non-oop sau programatori începători sunt de multe ori speriați și intimidați de acest concept, deoarece aproape tot timpul este prost explicat sau nu în modalități atât de bune. Știu doar că și eu am avut probleme și am fost intimidată când am întâlnit conceptul de programare orientată pe obiecte prima dată. Deși vă pot asigura, chiar și cu noile nume și concepte complicate, nu aveți de ce să vă fie teamă. Veți învăța că programarea orientată obiect este destul de ușoară când este învățată corect și poate fi chiar distractivă!

Așadar, fără alte introduceri, să explorăm lumea obiectelor simulate!

Tags: , , , ,

Leave a ReplyFollow the white rabbit